Lymfologi

  • læren om lymfesystemet

Lymfesystemet er et transportsystem som jobber sammen med blodomløpet i kroppen. Lymfesystemet er oppbygd på omtrent samme måte som blodomløpet, men i motsetning til blodomløpet er lymfesystemet enveisrettet. Det overfladiske lymfesystemet begynner rett under huden, og tar opp væske og proteiner som ligger mellom cellene ute i vevet og transporterer væsken bort. Lymfeknutene «filtrerer» væsken og væsken føres deretter videre og tømmer seg i venene der lymfesystemet og blodomløpet føres sammen.

Skader på lymfesystemet fører til at væske og proteiner blir liggende igjen mellom cellene ute i vevet. Når en kroppsdel hovner opp på grunn av at det samler seg lymfe i vevet, kalles det lymfødem.

Det har da oppstått økt hevelse/veske i kroppen, og lymfesystemet er overbelastet. Lymfødem opptrer for det meste i en arm eller et bein etter skade, operasjoner eller kreftbehandling (sekundært lymfødem). Lymfesystemet kan også være defekt fra fødsel av, og det kan da oppstå lymfødem på grunn av feil i lymfesystemstes oppbygging (primært lymfødem).

Lymfødem kan behandles ved komplett fysikalsk lymfødem behandling.
Ved behandling stimulerer vi lymfesystemet med manuell lymfedrenasje, gir kompresjonsbehandling/bandasjering, bevegelse og eventuell måltaking/bestilling av målsydd kompresjonsmateriale.
Behandlingen består av to faser. I første fase er målet og redusere hevelsen så mye som mulig. I andre fase jobber man med å bevare og forbedre resultatet fra første fase.